Din solcreme ødelægger koralrevet

saona-playa13

Er du egentlig klar over, at din solcreme (muligvis) ødelægger koralrevet i havet? Og at den nok også er skadelig for de fisk, skaldyr og andre levende organismer, der lever i havet?

Guuuuuud! Det var vi indtil for nyligt slet ikke klar over, men nu ved vi da det. Efter en hurtig søgning på Google, er det gået op for os, at solcreme, der indeholder stoffet Oxybenzone eller benzophenone-3 (det er vist det samme!?!), er farlig for koraller som i forvejen kan være skrøbelige, da bl.a. havtemperaturen også er med til at skade dem.

Oxybenzone ændrer korallernes dna, gør koraller mere følsomme over for blegning og forårsager hormonforstyrrelser, som får unge koraller til at lukke sig om deres eget skelet og dø.

Du tænker måske, at den smule solcreme, som du har smurt på kroppen den ene gang (eller de få gange) du fx har været på ferie i Punta Cana, da næppe være så skadeligt? Nej, måske ikke… men hvis de 6+ millioner turister, som besøgte den Dominikanske Republik i 2017, allesammen var i havet en eller flere gange i løbet af deres ferie OG alle brugte solcreme der var skadelig for koraller… så er det vel en lidt anden historie?

Forskerne fandt de højeste koncentrationer af oxybenzone ved koralrev, som mange turister besøger på dykker- og snorkelture, og det stod særlig skidt til ved rev i Hawaii og i Caribien.

Hawaii har nu en lov, der forbyder solcreme med stoffet Oxybenzone som man bl.a. kunne læse i The New York Times. Vi får måske ikke en lov som denne her på den Dominikanske Republik, men derfor kan man som turist og forbruger godt være opmærksom på problemet og dermed vælge at købe en solcreme, der ikke indeholder dette stof.

Fra et rent sunhedsmæssigt synspunkt er det måske også klogt at undgå solcreme med Oxybenzone som menes at være hormonforstyrrende og skadeligt for mennesker som man bl.a. kan læse i en artikel fra Eco Watch, der refererer til at de fleste solcremer, der findes på markedet, indeholder hormonforstyrrende ingredienser som fx Oxybenzone.

Hvilken solcreme skal man så vælge?

Så vidt vi har kunnet læse os frem til, så skal man vælge en solcreme, der er baseret på mineraler og fx indeholder zink. Det er typisk solcremer der er lidt mere fede end normalt og derfor kræver lidt mere arbejde af smøre ud (man bliver lidt hvid-grå på huden). Vi tog et hurtigt tjek på de almindelige solcremer, der sælges i supermarkedet her i Punta Cana og kunne konstatere, at de allesammen indeholdt Oxybenzone, så vi valgte at købe en solcreme på nettet af mærket Kiss My Face.

Næste gang du skal købe solcreme (og uanset hvor i verden du skal bade i naturen), så kig efter Oxybenzone eller benzophenone-3 på ingredienslisten og vær opmærksom på at stoffet muligvis kan have andre navne (“kært” barn har mange navne, ik?). Du kan også kigge efter mineralbaserede solcremer eller spørge efter en solcreme, der ikke skader koralrevet.

Citater fra artiklen Solcreme skader skrøbelige koralrev verden over fra JP.