Den dominikanske kaffe – del 3

Del 3: Santo Domingo kaffe

Læs Del 1: Kaffeplanterne dyrkes

Læs Del 2: Kaffebærerne høstes (produktion)

Går du en tur i supermarkedet her på den Dominikanske Republik, vil du med garanti finde den røde/hvide pose med Santo Domingo kaffe. Det er den mest udbredte og mest populære. Det er også den kaffe langt de fleste turister går efter, hvis de skal have en pose med hjem som souvenir.

Der findes dog også mange andre mærker – både almindelig (billigere) og gourmet (dyrere) kaffe. Firmaet Dominican Sierra Group, Inc., der producerer Santo Domingo kaffen, producerer også andre mærker som Induban Gourmet, La Cafereta, Dominicano, Café Tinto, Café Pilon og Café Supremo.

Firmaet begyndte tilbage i 1945 og blev grundlagt af Manuel de Jesus Perelló Báez. I dag sidder firmaet på hele 95% af kaffemarkedet på den Dominikanske Republik!

Firmaet har deres plantager rundtomkring i landet, bl.a. i områderne Azua, Bani, Barahona, Cambita, El Cercado, Hato Mayor, Peralta og Moca.

Dominikansk Kaffe Kort

Kaffen dyrkes i de områder med rød ring omkring.

Deres kaffeplanter starter med at vokse i store drivhuse, hvor temperaturen og fugtigheden kontrolleres. Herefter plantes de ud i plantagerne og får lov til at gro, indtil planterne bærer frugt.

Hele processen, som starter efter høstningen af kaffefrugterne, er styret af et kæmpe maskineri, der gør processen meget mere strømlignet og kontrolleret – alt sammen for at opnå den højeste kvalitet.

Når bønnerne er blevet vasket, når frugtkødet er blevet adskilt fra bønnen, og bønnen er tørret og ristet, opbevares kaffen i store siloer.

Her får den lov til at hvile, inden den skal males. Bønnerne bliver sendt gennem nogle automatiske kaffemøller. Bønnerne males af adskillige omgange og ved stuetemperatur for at bevare så meget af dens aroma som overhoved muligt.

Der foretages løbende kontrol for at sikre, at kvaliteten er i top. For eksempel har man et hold eksperter, såkaldte ”kaffesmagere”, der smager på kaffen som er brygget på de forskelligt ristede kaffebønner. Det foregår nogenlunde som en vinsmagning. Eksperterne vurderer bl.a. kaffens fylde, aroma, smag, syreindhold, m.m.

Når bønnerne er malet, er de klar til at blive pakket i specielle kaffeposer og distribueret til butikker, restauranter, caféer, osv., landet over…og verden over.

Santo Domingo kaffen eksporteres bl.a. til Canada, USA, Spanien, Ungarn, Rusland, Aruba, St. Marten og Jomfruøerne.

På den Dominikanske Republik anses kaffe for at være den non-alkoholiske nationaldrik. Her i landet drikkes den dominikanske kaffe på mange forskellige måder, men uanset hvordan den drikkes, så nydes den.

6223530894_26568751a3_b

Barista serverer friskbrygget kaffe på Ocean Blue & Sand ressort i Punta Cana

Dominikanerne drikker ikke kaffe i spandevis, som mange andre mennesker gør. De fleste Dominikanere drikker traditionelt deres kaffe i en lille kop, nærmest som en espresso. Det kaldes ”un cafecito”, der betyder ”en lille kaffe”. En traditionel cafecito er stærk (kraftig) og, så skal der masser af sukker i.

De drikker den stort set alle sammen – rig og fattig, ung og gammel. Som Abdallah Castillo, direktøren for det dominikanske turistkontor i Canada har udtalt:

På den Dominikanske begynder vi at drikke kaffe fra omkring 8 års alderen. Det er en del af os. (…) Jeg husker, da jeg var barn, lavede jeg is af Santo Domingo kaffe. Så du kan forestille dig, hvad denne kaffe betyder for os. Det er en del af os, af alle dominikanere.

Læs mere om Santo Domingo kaffen her: https://dominicansierragroup.com/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s