Den dominikanske kaffe – del 2

4604545070_479afdafd4_o

Kaffeplante med modne og umodne kaffebær

Del 2: Kaffebærerne høstes (produktion)

Læs Del 1 Kaffeplanterne dyrkes

På den Dominikanske Republik modnes kaffebærerne langsomt på kaffeplantens grene og skifter farve undervejs. Når de bliver helt røde, er de modne og kan plukkes. Det er et hårdt arbejde, der foregår med håndkraft for at sikre, at kun de modne bær plukkes. De bær, der endnu ikke er klar, får lov at sidde lidt endnu, indtil også de er klar til at blive plukket.

Høsten starter i oktober/november måned, afhængig af hvor kaffeplanten vokser.

Hos Dominican Sierra Group, Inc., der bl.a. producerer den berømte Santo Domingo kaffe, skal kaffebærerne senest 24 timer efter høsten placeres i specielle gæringstanke i mellem 12 til 48 timer, hvor naturlige enzymer løsner frugtkødet fra selve bønnen.

Herefter bliver kaffebønnen vasket i rent vand, inden de skal lægges til tørre. Frugtkødet bruges ikke (måske til kompost), det er bønnen der er guldklumpen. Kaffebønnen har to halve dele og ligner lidt en peanut. Nogle gange findes der dog 3 bønner indeni frugten, og andre gange er det hele vokset sammen til en stor bønne.

IMG_7213

Friske kaffebønner der endnu ikke er ristet

Kaffebønnen kan enten tørre i solen, hvor de lægges på store cementflader i lange rækker, omkring 5 cm i højden. Mens bønnerne ligger her, skal de vendes ca. hver halve time for at sørge for, at de tørrer jævnt på alle sider og fx ikke ligger og mugner i bunden. På de små kaffeplantager rundtomkring på den Dominikanske Republik foregår tørringsprocessen typisk på denne måde. Det er relativt nemt og kræver ikke den store økonomiske investering.

Det er dog uden tvivl en meget omhyggelig proces, der tager en uges tid (6-7 dage). Bønnerne kan også lufttørres i specielle maskiner som de fx bruger hos Dominican Sierra Group, Inc.

Kaffebønderne skal helst tørres til det punkt hvor de indeholder 12% fugtighed – så er de helt perfekte.

Inden kaffebønderne ristes er de faktisk hvide-grønne og stort set lugtfri. De får først deres dybe, brune farve og specielle aroma, når de bliver ristet. Hvor meget og hvor længe bønnerne ristes afhænger af, hvor kraftig kaffen skal være og hvilken smag der ønskes. Det er en proces der kræver høj ekspertise og erfaring for at opnå den helt perfekte balance samt en kvalitet, der er konstant.

Fortsættes…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s