Den dominikanske kaffe

10641-a-cup-of-coffee-on-a-bean-background-pv

Dominikansk kaffe

Del 1: Kaffeplanterne dyrkes

Hvis du nogensinde har været på ferie i Punta Cana, har du sandsynligvis også smagt den dominikanske kaffe.

Hvad syntes du om den?

Vi hører ofte kommentaren, at den dominikanske kaffe ganske enkelt smager af mere, den er fyldig og ikke så bitter.

Det er næsten umuligt at tale om den Dominikanske Republik uden at tale om kaffen, der er en vigtig del af landet og kulturen. Der produceres årligt mellem 350,000 – 500,000 poser kaffe på den Dominikanske Republik, ca. 80% forbliver i landet og resten eksporteres til bl.a. USA og Canada.

Den kaffe, der dyrkes her, er Arabica kaffe, samt enkelte variationer som inkluderer bl.a. Tipica, Caturra, Catuaí, Burbon og Mundo Novo. Arabica kaffen stammer oprindeligt fra Etiopien, og er den mest almindelige kaffesort i verden. Omkring 75-80% af al kaffe, der dyrkes i verden er Arabica.

Siden 1730erne har den Dominikanske Republik dyrket kaffe, og i dag findes der omkring 50,000 kaffe producenter i hele landet. Langt de fleste producenter har dog kun relativt små plantager (mindre end 3 hektarer), og mange sælger deres bønner til større producenter som fx Dominican Sierra Group, Inc., der bl.a. producerer den berømte Santo Domingo kaffe.

På den Dominikanske Republik dyrkes der kaffe i 6-7 områder (Cibao, Bani, Azua, Ocoa, Barahona og Juncalito), hvor vejrforholdene og jorden er særlig fordelagtig.

10604100_1232582160134863_5082733348633690962_o

Kaffeplantage på den Dominikanske Republik. Tilhører Café Santo Domingo.

Kaffen vokser i disse frodige bjergområder, og særligt i højder mellem 600 – 1,450 meter over havet. Den optimale temperatur for kaffeplanten er mellem 15 og 24 grader. De fleste steder i landet vokser planterne i skyggen af fx fyrretræer, macadamia nøddetræer, eller guava-træer.

Den Dominikanske Republik har nogle helt særlige vejrforhold med jævn regn fordelt på hele året og en jævn temperatur. Dette giver en længere vækstperiode, hvor kaffebærerne har mulighed for at modne langsomt, hvilket igen skaber en kaffebønne af bedre kvalitet.

Selve kaffeplanten kan blive op til 9 meter høj, men trimmes typisk til omkring 2 meter for at gøre det nemmere at plukke bærerne. Det kan dog tage 3-4 år, før kaffeplanten begynder at bære frugt, og der går yderlige 3-5 år, før plantens produktion når sit højeste punkt. Eftersom kaffeplanten kan blive mere end 100 år gammel, er der dog god tid til (forhåbentlig) at dyrke og høste en masse bønner.

Størstedelen af den dominikanske kaffer dyrkes økologisk, selvom kun få kaffeplantager har fået et officielt ”økologimærke”.

Afhængigt af hvor kaffeplanterne vokser på den Dominikanske Republik, kan der høstes kaffebær (også kaldet kirsebær) fra oktober/november måned og indtil maj/juni.

Fortsættes…

2 thoughts on “Den dominikanske kaffe

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s