Den berømte og berygtede Zika virus

Husk at bruge myggespray på den Dominikanske Republik

Husk at bruge myggespray på den Dominikanske Republik

Der er for tiden en hel del i snak og skriverier i medierne omkring den nye Zika virus, som florerer især i Brasilien men også i andre dele af Sydamerika, Mellemamerika og Caribien. Vi har modtaget et par emails fra danskere (samt et par enkelte amerikanere), der har booket ferie til Punta Cana og nu har hørt om denne virus…og derfor naturligvis er bekymrede.

Indtil idag havde jeg egentlig ikke tænkt mig at skrive om Zika, men da jeg så nyhederne på www.dr.dk, tænkte jeg “hold da op, hvor skriver de meget om Zika”, så det tænkte jeg også, at jeg måtte gøre. Information er jo engang det bedste …

Nu skal jeg lige sige, at jeg jo IKKE er læge eller ekspert på området! Jeg ved kun, hvad jeg har læst mig frem til på diverse websider, inkl. http://www.dr.dk, Statens Seruminstitut og den amerikanske Center for Disease Control (CDC).

Så vidt jeg kan forstå, så bæres Zika af den samme (aedes) myg, som også bærer Dengue og Chicunguya – de bæster! Og Zika minder meget om de andre to bortset fra at den altså kan skabe misdannelser (for små hoveder og hjerner) hos fostre, hvis en gravid kvinde bliver smittet.

Alle advarer derfor gravide kvinder om at rejse til områder og lande, hvor Zika findes, hvilket jeg godt kan forstå og fuldt ud er enig i. Hvorfor skulle man dog tage chancen bare for at få 2 ugers ferie i solen?

Zika virus er blevet fundet i en del lande og for nyligt er 10 personer testet positive for Zika her på den Dominikanske Republik. Det vides dog ikke, hvor i landet disse 10 personer befinder sig eller har opholdt sig! Mit gæt er, at der er tale om personer i hovedstaden, Santo Domingo.

Så hvad skal man gøre?

Der er jo myg herovre – alle vegne og på alle tidspunkter af året…nogle steder og tider er der dog flere end andre! Der findes ingen vaccine mod Zika eller medicin, hvis man skulle blive smittet. Det eneste man kan gøre er at forebygge ved brug af myggespray, løst tøj, osv.

I modsætning til malariamyggen, så stikker aedes-myggen om dagen, og den kan godt lide at stikke ved fødder og ankler.

Derfor er det ifølge professoren (professor i sundhedsvidenskab Flemming Konradsen fra Københavns Universitet) vigtigt regelmæssigt at smøre sig med myggespray på de områder af kroppen.

Han påpeger, at myggespray ofte kun holder i et par timer, og derfor er det vigtigste at dække sig til med løst tøj (…). www.dr.dk

Man kan også sørge for at holde døre og vinduer (evt. til sit hotelværelse) lukkede, så myggene ikke kommer ind og fx stikker en om natten.

Jeg mener dog ikke, at der er grund til den store bekymring – med mindre man er en gravid kvinde.

Zika er jo ikke Ebola! Det er ikke en virus man dør af eller nødvendigvis mærker og får det dårligt af. Det er ikke engang sikkert, at man får nogen symptomer, som kan inkludere feber, udslæt, ondt i muskler og led, hovedpine, osv.

Der er ingen behandling for infektionen, men den går over af sig selv efter fire til syv dage og hvis du ikke har det alvorligt dårligt, så er der ingen grund til på noget tidspunkt at gå til lægen, medmindre du er gravid. www.dr.dk

Hvis du er kvinde, er gravid og planlægger en tur til den Dominikanske Republik, så synes jeg, du bør overveje det en ekstra gang og udskyde din ferie.

Hvis du bliver gravid efter en infektion med zika-virus, så er der stort set ingen risiko for at dit foster bliver skadet. Det skriver de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Zika-virus bliver normalt i blodet på en inficeret person i fem til syv dage.
Virussen bliver ikke overført til en baby, der er undfanget efter, at virussen er ude af blodet. www.dr.dk

Kvinder der ikke er gravide, børn, og mænd tror jeg ikke har den store grund til bekymring.

…men husk alligevel myggesprayen!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s