Valuta, kreditkort og drikkepenge

Valuta, kreditkort og drikkepenge

Valuta, kreditkort og drikkepenge

Hvilken valuta skal du egentlig have med til Punta Cana? 

Den lokale valuta på den Dominikanske Republik er dominikanske pesos. 100 pesos svarer til cirka 12-13 danske kroner.  I nogle danske banker kan du godt få dominikanske pesos, men de skal bestilles. Det er dog ikke besværet værd. På den Dominikanske Republik kan alt betales i USD og Euro, så hvis du skal veksle penge og have kontanter med, kan du ligeså godt veksle til USD eller Euro som du så også kan bruge undervejs på din rejse. USD er dog mere almindeligt acceptabelt end Euro.

Vekselkursen i Punta Cana og på den Dominikanske Republik generelt er lidt som vinden blæser, og mange sætter deres egen kurs (til egen fordel), som kan være højere eller lavere end den officielle kurs.

Betaling med kreditkort:

Du kan betale alt i enten pesos eller USD og de fleste butikker tager også kreditkort – som regel Visa, Master Card og American Express. Hvis du betaler med kreditkort, skal du være opmærksom på, at der bliver trukket pesos i første omgang, hvorefter din bank regner om til danske kroner. Derfor kan det endelige beløb godt variere afhængig af, hvilken vekselkurs din egen bank benytter.

Hvis du skal hæve penge under ferien, er det nemt nok at finde en hæveautomat. Alle hoteller har en hæveautomat et eller andet sted. Du skal dog igen huske på, at du kun kan få dominikanske pesos ud af hæveautomaten. Du skal ikke lade dig forvirre at dollar-tegnet ($), som også bruges til betegnelse af dominikanske pesos, der forkortes RD$.

Drikkepenge:

Drikkepenge er en stor del af den Dominikanske kultur. De lokale tjener ofte ikke ret meget, så det er helt normalt (og nogle steder forventet) at give drikkepenge. Følgende anbefales…

Hvis du spiser på en restaurant, er der per lov altid 10% drikkepenge inkluderet i din regning, men har du fået en god service og god mad, er det helt normalt (og oftest forventet) at lægge 5-10% oveni. Nogle af de små, lokale spisesteder tager dog ikke de 10% (og tager som regel også kun kontanter), så her forventes det endnu mere, at kunderne lægger lidt drikkepenge.

Det er en god ide at lægge fx USD 5 til stuepigen der gør rent på hotelværelset. Gør det gerne den første dag…så får du lidt ekstra god behandling. Det kan også være en god ide at give et par dollars til bartenderen / tjeneren på hotellet – du får en god betjening (og en god ven for livet).

Piccoloen der bærer din bagage i lufthavnen eller til dit værelse på hotellet forventer at få ca. 1 USD per kuffert.

Giv også gerne drikkepenge hvis du har været ude og køre eller på tur. Typisk gives der ca. USD 5 til chaufføren der har hentet dig i lufthavnen og kørt dig på hotellet (eller fra hotellet til lufthavnen) eller til guiden du har været på tur med.

Hvis du bor i en lejlighed eller villa og skal ud og handle i supermarkedet, så vil der altid være “pakkedrenge”, som pakker dine varer i poser og hjælper dig med at bære dem ud til bilen. Her gives der typisk ca. 1-3 USD per person, afhængigt af hvor meget du har handlet.

Eftertanker…

Det er en god ide at sørge for at have fx små USD sedler med hjemmefra, så du allerede ved ankomsten har mulighed for at give drikkepenge til den piccolo, der hjælper dig med din bagage.

..til sidst skal det måske lige nævnes, at mønter ikke kan bruges her – – hverken amerikanske eller Euro! Bankerne tager ikke imod dem og veksler dem heller ikke, så de har ingen værdi her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s