Gode råd til hvordan du takler din flyskræk

Sådan undgår du at blive syg på flyrejsen (Kuster & Wildhaber Photography)

(Kuster & Wildhaber Photography)

Er du bange for at flyve?

Rigtig mange danskere lider faktisk af flyskræk. I følge en undersøgelse fra udført af hotels.com, så lider 900.000 danskere af flyskræk og 175.000 i så stor udstrækning, at de slet ikke rejser – i hvert fald ikke med fly (se http://ekstrabladet.dk/ferie/foerdurejser/article1734216.ece).

Hvis man kigger mod det store USA, så lider mere end 25 millioner amerikanere af flyskræk ifølge en artikel i Huffington Post (http://www.huffingtonpost.com/budget-travel/6-tricks-for-conquering-f_b_4339840.html?ncid=edlinkusaolp00000003)

Det lyder da vildt, ikke?

Men hvad kan man så gøre, hvis man fx er blevet inviteret på en rejse (fx til Punta Cana), og der bare ikke er nogen udvej, eller hvis man faktiskt rigtig gerne vil af sted?

Det første man kan forsøge at overbevise sig selv om er, at chancen for at komme galt af sted på en flyrejse i virkeligheden er ret minimal. Ifølge artiklen i Huffington Post, så er chancen for at dø i et flystyrt omring 1 ud af 10 millioner sammenlignet med at chancen for at dø i en bilulykke er 1 ud af 272!

Hvis det ikke sætter tingene lidt i perspektiv, så giver Huffington Post artiklen følgene råd, som forhåbentlig han hjælpe dig:

Gode råd til hvordan du takler din flyskræk

Gode råd til hvordan du takler din flyskræk

1. Giv din angst et navn. Find ud af hvad du i realiteten er bange for. Hvis du er i stand til at sætte ord på din angst og begribe den, så er du et skridt nærmere at kunne takle den. Er du bange for turbulens? Er du bange for at styrte ned? Er du bange for alle de bakterier der kan lure om bord på et fly? Hvad er du bange for?

2. Hvis du bliver skæmt af lydene om bord på flyet, fx under take-off og landing, så snak med personalet og husk på, at bare fordi dit lille bord knirker, er det ikke ensbetydende med, at flyet falder fra hinanden. Det kan eventuelt også hjælpe at informere stewardessen om, at du ikke er specielt glad for at flyve, så denne har mulighed for at holde lidt øje med dig og hjælpe dig, hvis du skulle gå helt i panik på noget tidspunkt under rejsen.

3. Tjek turbulensudsigten. Hvis du får svedige hænder og hjertebanken i forbindelse med turbulensen, så kan du i forvejen tjekke udsigten fx via app’en Turbcast (koster US$ 1.99 på iTunes). Her kan du se, om der eventuelt er udsigt turbulens på din flyrute samt få flere (beroligende) informationer om, hvad turbulens i virkeligheden er.

4. Visualisér din endelige destination. Skal du en tur til fx Punta Cana, så prøv at gemme et par billeder af stranden, hotellet, eller lignende på din telefon, iPad eller print dem ud. Kig på dem og brug dem til at visualisere din destination og til at holde dine tanker beskæftiget under turen. Luk øjnene og forestil dig, at du allerede ligger på stranden og at solen varmer dit ansigt og lyt til bølgerne, der skvulper blidt i baggrunden…..

5. Læs en bog, lyt til musik eller se en film. En anden god ide, til at holde dine tanker beskæftiget, kunne være at tage en vildt spændende bog med som du kan fordybe dig i. Du kan også forberede en playlist og loade dine yndlingssange på din iPhone, iPad, iPod eller lignende (måske noget klassisk musik som kan virke afslappende på dig?) eller fylde din iPad med gode film/TV-serier.

Nyd flyrejsen ... uden flyskræk

Nyd flyrejsen … uden flyskræk

Et par andre og generelt gode råd til flyturen er, at forsøge at gøre hele oplevelsen så behagelig som mulig. Tag noget behageligt tøj på og flade sko på hjemmefra, så du ikke skal tænke på, at dine bukser strammer, eller at dine sko klemmer. Når du først sidder på flyet, så smid skoene og tag fx et par hygge sokker på og læg et tæppe over dig, så du forsøger at skabe følelsen af, at du ligger hjemme i sengen…og bare hygger dig med en god bog/musik/film/TV-serie.

Drop kaffen og alkoholen, som bare gør dig dehydreret og ikke gør kroppen godt (specielt ikke oppe i de øvre luftlag), og desuden kan gøre det sværere for dig at komme over jet lag. Kaffe eller andre drikkevarer med koffein kan desuden give dig hjertebanken og mere energi, på et tidspunkt, hvor det er mere hensigtsmæssigt for dig at slappe af. Hold dig til vand og sunde madvarer i stedet for.

Hvis det hele går galt, så kunne du vel egentlig også ”bare” tage en sovepille, læne dig tilbage og håbe på, at du først vågner op, når flyet atter står på fast grund, og det første du ser ud af vinduet er skiltet i Punta Cana lufthavnen, der byder dig velkommen!

God rejse….

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s