Myg, dengue og malaria på den Dominikanske Rep.

Husk at bruge myggespray på den Dominikanske Republik

Husk at bruge myggespray på den Dominikanske Republik

Når man arbejder i rejsebranchen, får man rigtig mange spørgsmål fra folk som planlægger at rejse til Punta Cana – måske for allerførste gang.

Et af de mere hyppige spørgsmål handler om, hvorvidt der er mange myg, og om der er stor fare for at blive smittet med dengue eller malaria. Er der grund til bekymring, og er det nødvendigt at tage malariapiller?

Punta Cana er jo en Caribisk og tropisk destination, så myg vil der altid være – året rundt. Der er perioder, hvor der er flere myg til stede – eller hvor det i hvert fald føles som om, at der er flere til stede. Ifølge AMCA (American Mosquito Control Association – ja, sådan en findes der åbenbart!), så findes der 3,000 myggearter i verden, men ikke alle myg er farlige og bærer sygdomme som fx malariamyggen.

Mange folk tror, at myggene herovre er sådan nogle store bæster, men faktisk er alle de myg jeg har set (og klasket) i Danmark meget større end her. De fleste myg som jeg har set (og klasket) her i Punta Cana har været meget små, og nogle endda så små, at de knap nok ses. Dog mærkes de tydeligt, når og/eller efter at de har stukket.

Jeg er heldigvis ikke allergisk overfor myg, så et myggestik på mig hæver op (som de normalt gør), klør i et par minutter og forsvinder derefter igen.

Hvordan beskytter man sig mod myg?

Som du måske allerede har hørt, så er der ingen vaccine mod dengue feber, så det bedste råd er simpelthen at undgå at blive stukket af myg – alle myg eftersom at det jo ikke er til at vide om en myg er ufarlig eller ej. Det er derfor en rigtig god ide at bruge myggespray, men nok ikke den du har købt i Danmark.

Nu er jeg ikke myggeekspert, men jeg ville dog mene, at en dansk produceret myggespray, som virker fint i Danmark, hvor der findes en række type myg måske ikke virker særlig effektivt i Punta Cana, hvor der findes en helt anden type myg. Derfor vil jeg sige, at man skal lade den danske myggespray ligge hjemme i skuffen og købe en herovre – evt. på hotellet, på apoteket eller i supermarkedet. Den mest almindelige myggespray, som virker rigtig godt, hedder OFF og kommer i en orange eller en grøn spray. I supermarkedet eller på apoteket koster den omkring 300-400 Dominikanske Pesos, som svarer til ca. 38–51 kroner. Køber du den på hotellet, skal du regne med at prisen er noget højere.

Hvis du spiller golf eller skal opholde dig, hvor der er meget natur, mange planter og buskads, så er det en god ide at huske myggesprayen – både om dagen og aftenen. Myggene (efter min oplevelse) er aktive både dag og nat. På stranden, hvor der stort set altid er vind, har jeg aldrig oplevet, at der har været problemer med myg. Om aftenen kan det være en ide at tage et par lange bukser, en nederdel eller kjole på som også kan holde myggene lidt væk…sammen med myggesprayen.

Husk også at lukke døre og vinduer til dit hotelværelse, eller hvor du nu bor, så der ikke kommer myg ind og stikker dig om aftenen/natten.

Hvad med sygdommene dengue og malaria?

Dengue er en virus som overføres til mennesker via myg. Den kan ikke smitte på andre måder, og der findes ingen vaccine mod den og ingen egentlig behandling. Der findes to slags dengue – den normale og den alvorlige, som kaldes hæmorrhagisk dengue som man i værste tilfælde kan dø af. Symptomer inkluderer høj feber, hovedpine, muskel- og ledsmerter. Læs mere om dengue på Statens Serum Institut HER.

Malaria, som kommer af en infektion med malaria parasitten, der også overføres til mennesker via myg, kan derimod behandles og forebygges med medicin (malaria-piller). Ofte har medicinen bivirkninger der ikke er så behagelige (efter hvad jeg har hørt).  Symptomer inkluderer ligeledes høj feber, hovedpine og smerter i muskler og led. Læs mere om malaria på Statens Serum Institut HER.

Hvis du pludselig får disse symptomer og de varer ved er det vigtigt at søge læge med det samme…og husk at have din rejsesygeforsikring i orden hjemmefra, så den kan dække læge- og hospitalsbesøg og behandling.

Dengue og malaria på den Dominikanske Republik

Der er helt klart områder her på den Dominikanske Republik, som i perioder er plaget af problemer med denguefeber og malaria. Der er dog risiko for begge sygdomme hele året. Ifølge Statens Serum Institut forekommer der især malaria i de vestlige provinser Elias Pina, San Juan og Dajabon, mens risikoen er meget lav i alle andre områder. Det er vigtigt at vide, for afstandsmæssigt er der altså rigtig, rigtig langt fra Punta Cana til disse vestlige provinser, som ligger ca. 6-7-8 timers kørsel fra Punta Cana – flere hundrede kilometer væk.

Efter min ydmyge mening som ikke-ekspert og ikke-læge, så ville jeg sige, at med mindre man planlægger at rejse rundt i landet og besøge de steder, der ligger virkelig langt ude og langt væk fra turistområderne, så er der ingen grund til at bekymre sig om hverken dengue eller malaria. I turistområder, som her i Punta Cana, hvor stort set hele byen er et stort ressortområde, er der heldigvis ikke nogen alvorlige problemer. Der bliver også jævnligt sprøjtet for myg på mange af hotellerne og golfbanerne, hvor de har biler, der kører om aftenen og sprøjter myggepray (eller hvad det nu er de bruger) ud i luften.

Som ganske almindelig turist der kommer til Punta Cana og bare skal være her på en 1-2 ugers badeferie eller golfferie og for det meste opholde sig på et ressort og evt. tage på et par udflugter i nær-området, vil jeg ikke mene, at der er nogen grund til bekymring ej heller til at tage malaria-piller. Jeg er jo hverken ekspert eller læge, så jeg vil da råde folk til at spørge deres egen læge ad, hvis der opstår tvivl.

Det er dog en god ide at få en vaccination mod Hepatitis A samt stivkrampe. Det sagde min egen læge i Danmark, inden jeg rejste herovre, så det lyttede jeg jo til – og det rådes der generelt også til på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s