En oplevelsesrig dag på Hispaniola Explorer VIP

Det er onsdag og jeg er oppe ved daggry for at tage af sted på en heldagsudflugt med Hispaniola Explorer VIP. Som du måske allerede ved, så er Hispaniola navnet på den Caribiske ø, der består af de to lande den Dominicanske Republik og Haiti. Hispaniola er Caribiens anden største ø, efterfulgt at Cuba.

Jeg kører hjemmefra klokken 06.30 lige som solen begynder at stige i øst, og et kvarter senere ankommer jeg til byens eneste Texaco tank, hvor jeg vil blive hentet af udflugtsfirmaet Luna Tours. Therese, vores svenske praktikant, ankommer et par minutter senere og 5 minutter i 7 dukker en venlig dominikansk mand op og spørger ”Er I fra Palmera Travel?” Vi bekræfter og følger med ham over på den anden side af den trafikerede vej, hvor bussen holder og venter på os.

Baseball stadium Francisco A. Micheli i La Romana

Baseball stadium Francisco A. Micheli i La Romana

Baseball og Los Toros del Este:

Vi forlader Punta Cana og kører sydvest mod La Romana provinsen, hvor vores første stop er på Francisco A. Micheli baseball stadionet. Baseball betragtes som værende den Dominikanske Republiks nationalsport, og rigtig mange små drenge drømmer om en dag at kunne spille i ”major league” ovre i USA.

Mens vi venter på at vores guide, Nacho, fører os inden for på stadionet, ser vi en del drenge i alle aldre løbe rundt om stadionet. Nogle af dem løber i fine kondisko, men de fleste løber i alt fra slidte og hullede kondisko til Crocs og flip-flops. Hvis man skulle have lyst til at donere til folk, der ikke har så mange penge, så kunne en stor kasse med nye kondisko til disse unge og håbefulde drenge nok gøre underværker!

Baseball stadionet, som har plads til 10,000 tilskuere, er hjemmebane for baseball holdet Los Toros del Este (tyrene fra øst). Tyrene var nationale mestre fra 2010 til 2011.

Baseball sæsonen startede i slutningen af oktober måned og løber henover vinteren. Mange af de store (major league) spillere fra USA kommer til den Dominikanske Republik for at spille og træne inden baseball sæsonen starter i USA. Det er måske især de dominikanske spillere som har klaret den og nu spiller på amerikanske baseball teams, som kommer og spiller med på deres gamle hold eller i deres fødeby. Langt de fleste kommer fra byen San Pedro de Macoris, som ligger mellem La Romana og hovedstaden, Santo Domingo, men La Romana er også fødeby til store spillere som Fernando Abad (Houston Astros), Antonio Alfonseca (Philadelphia Phillies) og Samuel Deduno (Minnesota Twins).

Ved siden af stadionet ligger et lille og meget spartansk træningsområde, hvor en stor gruppe drenge kommer hver dag for at træne og spille baseball. Vi går over og kigger lidt på dem og ser bl.a., hvordan drengene fra det private baseball akademi, Academia de Beisbol Sanchez, øver sig med deres egen træner.

Mens vi står der, fortæller Nacho os, at de fleste af drengene er mellem 14 og 17 år. ”De kommer her om morgenen og går i skole om eftermiddagen,” siger han. ”De drømmer om et bedre liv. Det er derfor de er nødt til at træne hårdt hver eneste dag. Men de opgiver ikke skolen,” fortsætter Nacho. ”De opgiver ikke skolen, for de ved ikke, om de nogensinde bliver en succes.”

Ragnhild, Therese og et par af fremtidens baseball stjerner

Ragnhild, Therese og et par af fremtidens baseball stjerner…?

Casa de Campo, Altos de Chavón og Taino Indianerne:

Vi siger farvel til drengene og deres baseball drømme og fortsætter turen mod luksus ressorten Casa de Campo. På vejen fortæller Nacho om ressorten, sukkerrørsmarkerne, og den lille landsby Altos de Chavón, som vi skal besøge. Han lægger meget vægt på at Casa de Campo er et fint og fornemt sted, hvor de rige og berømte har hjemme.

”Folk som Julio Iglesias, Beyonce, Oscar de la Renta, Bill Clinton og Liza Minelli bor her,” siger han. Jeg ved ikke, om det hele er sandt (der er altid så mange rygter!), men jeg ved dog, at en del stjerner, som Sarah Jessica Parker, Hugh Grant og Justin Bieber, har været der. Og så var det her, at den berømte Kardashian familie i 2012 var på familieferie og filmede to episoder af reality serien Keeping up with the Kardashians. Selv forstår jeg godt, hvorfor stedet tiltrækker kendisserne – der er ingen paparazzi som forstyrrer dem, og de kan være helt sig selv…i fred og ro fra omverdenen. I oktober 2012 var jeg selv på miniferie i Casa de Campo, og det var virkelig som at være i en helt anden og ganske privat verden.

”Det hele er ejet af den samme familie fra Cuba,” gentager Nacho igen og igen og igen, mens vi kører gennem ressorten. Han nævner dog aldrig, hvad familien hedder, og sjovt nok er der ingen, der spørger. Jeg spørger ikke, for jeg allerede ved, at familien hedder Fanjul, og at de stort set ejer hele byen. La Romana blev oprindeligt bygget op om sukkerindustrien, som er  Big Business her i landet.

Vi ankommer til Altos de Chavón, som ligger på bjergsiden med den mest fabelagtige udsigt over Chavón floden. Nacho fører os hen til en bestemt udkigspost, hvorfra vi har en 180 graders udsigt over floden med Dye Fore golfbanen i den ene side og Altos de Chavón i den anden. Selve floden er også berømt – det var bl.a. her at enkelte scener i filmene Apocalyse Now, Rambo II og III samt Jurassic Park blev optaget.

Udsigt over Chavón floden

Udsigt over Chavón floden

Vi går rundt i den hyggelige landsby, som hovedsaligt er opført i sten. Det hele ser super gammelt ud, men man skal ikke lade sig narre af udseendet. Altos de Chavón er faktisk slet ikke så gammel. Stedet blev bygget fra 1976-1980 af Roberto Copa og Charles Bluhdorn. Copa arbejdede som set designer hos Paramount Pictures i Hollywood, og hele landsbyen var en fødselsdagsgave til Bluhdorns datter!

Jeg får taget billede foran Saint Stanislaus kirken, hvor Michael Jackson og Lisa Marie Presley blev gift i 1994, inden vi går videre til Taino museet.

St. Stanislaus kirken i Altos de Chavon hvor Michael Jackson og Lisa Marie Presley blev gift

St. Stanislaus kirken i Altos de Chavon hvor Michael Jackson og Lisa Marie Presley blev gift

Den originale befolkning på Hispaniola var Taino Indianerne, og det var dem Christopher Columbus mødte, da han første gang ankom til øen i 1492. På Taino museet i Altos de Chavón, som for øvrigt er fuldt air konditioneret, ser vi en masse smukke genstande som indianerne brugte i deres dagligdag og ritualer. Der er både fine skåle, hjerteformede kander, halskæder lavet af muslingeskaller samt diverse figurer skåret i sten som skulle ligne de guder som de tilbad. Uden for hænger to kanoer skåret i træ som indianerne brugte til at sejle ud på havet og fiske i. Det hele er enormt spændende og en vigtig del af den Dominikanske Republiks historie og kulturarv.

Taino museum

Taino museum

Udenfor viser Nacho os et Higüero træ, som bærer store, runde frugter som Taino indianerne spiste. ”Skallen af frugten kunne indianerne bruge som en skål, en kop eller … som en sjov hat,” forklarer Nacho og propper en op på hovedet, mens han begynder at skrald grine. Han viser os også frugten fra et andet træ, som han åbner for at vise os de små, røde frø indeni. ”Disse frø kalder vi frisk paprika,” siger han. ”Vi bruger dem til at lave mad med.”

Efter vores besøg på Taino museet går turen videre til det lille bitte rav- og Larimar museum, som består af et par glas montre med sten og ellers bare er en dyr smykkeforretning. Stedet er kun lige stort nok til at tilbringe 5 minutter med at kigge rundt, så Therese og jeg beslutter os for at tage lidt at drikke på en nærliggende café mens vi venter på bussen.

Fortsættelse følger…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s