Orkansæson i Caribien

Orkansæson i Caribien - Orkanen Jeanne - http://www.flickr.com/photos/kakela/

Orkansæson i Caribien – Orkanen Jeanne – http://www.flickr.com/photos/kakela/

Orkansæsonen i Caribien starter officielt d. 1. Juni og varer indtil slutningen af november med ”højsæson” i september måned.

En orkan starter som et tropisk lavtryk, der kan bygge sig op til en tropisk storm og derefter til en orkan af kategori 1 til 5 med vindhastigheder fra 119 km/t og op til 250 km/t. Først når vejrsystemet bliver til en tropisk storm, får den sit navn, som på forhånd er udvalgt af The National Hurricane Center. Der findes i alt 6 navnelister, som første gang blev sammensat i starten af 1950erne, og som årligt roteres. Enkelte navne udskiftes løbende, hvis de har været brugt til en særlig katastrofal orkan som fx George eller Katrina.

 

For 2013 ser navnelisten således ud:

Andrea – Barry – Chantal – Dorian – Erin – Fernand – Gabrielle – Humberto – Ingrid – Jerry – Karen – Lorenzo – Melissa – Nestor – Olga – Pablo – Rebekah – Sebastien – Tanya – Van – Wendy. http://www.nhc.noaa.gov/aboutnames.shtml

Den sidste storm, som passerede Punta Cana d. 4-5 september 2013, var Gabrielle; et tropisk lavtryk (der senere blev til en tropisk storm) der gav en masse regn og torden, dog uden nogen rigtig kraftfuld vind.

Lige nu ligger Humberto og farer rundt ude i Atlanterhavet, mens Manuel (som sjovt nok ikke er et af navnene på listen) er aktiv ved Mexicos stillehavskyst.

Den sidste orkan, som ramte Punta Cana, var Jeanne der passerede i 2004. Det var en kategori 1 orkan, som forårsagede en del ødelæggelser i området, for ikke at nævne en ekstrem mængde regn. En af broerne ved byen La Romana, der ligger ca. 45 minutter fra Punta Cana og forbinder hele østkysten med hovedstadsområdet, blev revet væk. Punta Cana var uden forsyninger i flere uger.

Chancen for at blive ramt af en orkan i Punta Cana er faktisk ret lille. De sidste 83 år har kun 11 orkaner ramt den Dominikanske Republik. 9 ud af de 11 orkaner hærgede i september måned:

2004: Jeanne (kat. 1) ramte østkysten d. 17. September
1998: George (kat. 3) ramte øst- og sydkysten d. 22. September
1996: Hortense (kat. 3) ramte østkysten d. 10. September med 130 km/t
1988: Gilbert (kat. 3) ramte sydvestkysten d. 11. September med 200 km/t
1987: Emely (kat. 4) ramte sydvestkysten d. 22. September med 220 km/t
1979: David (kat. 4-5) ramte Santo Domingo og syd/sydvestkysten d. 31. August
1967: Beulah (kat. 4) ramte sydvestkysten d. 10-11. September med 225 km/t
1966: Ines (kat. 4) ramte sydvestkysten d. 29. September med 240 km/t
1963: Edith (kat. 2) ramte syd østkysten d. 26-27. September med 160 km/t
1955: Katie (kat. 1) ramte sydvestkysten d. 16. Oktober med 125 km/t
1930: San Zenon (kat. 4-5) ramte Santo Domingo og sydkysten d. 3. September

Orkansæson i Caribien - Tropisk lavtryk Gabrielle

Orkansæson i Caribien – Tropisk lavtryk Gabrielle

Når orkanen raser:

Hvis du som turist bliver ”fanget” i en orkan i Punta Cana, er du i gode hænder inden for dit ressort, da disse er bygget til at modstå orkaner. Der holdes løbende ”orkan øvelser” for at holde de ansatte ajour med hensyn til sikkerhedsprocedurer, evakueringsplaner samt for at sørge for at alt er i orden, hvis en orkan skulle ramme.

Som turist er det enormt vigtigt at holde sig orienteret med ressortens/hotellets ansatte og følge de retningslinjer, som bliver givet før/under/efter orkanen. Der er ingen grund til at lege med naturens kræfter, så undlad al unødig færden udendørs og undgå i så fald at tage elevatoren, da strømsvigt normalt vil opstå. Bliv indendørs og hold dig væk fra vinduer og døre. Hvis det bliver rigtig slemt, anbefales det at søge ly i et mindre rum inde i bygningen/værelset, eventuelt på badeværelset eller i et klædeskab, indtil stormen er ovre.

Vær opmærksom på at et ophold i stormen ikke nødvendigvis betyder at det hele er overstået og at det er sikkert at kigge udenfor. Det kan blot være orkanens øje, der passerer, hvorefter stormen nok skal bryde løs igen. Inde i orkanens øje er vejret godt – vindstille, ingen regn og blå himmel, hvorfor man nemt kan lade sig narre og tro at nu er stormen væk.

Udover at søge ly, er det vigtigt at holde sig orienteret med nyhederne samt informere pårørende hjemme i Danmark om, hvad der sker. Med hensyn til telefonlinjer og kommunikation den vej, skulle der ikke være store problemer med at få kontakt med omverdenen. Efter George ramte i 1998 blev langt størstedelen af telefonlinjerne installeret under jorden for at undgå ødelæggelser og kommunikationsproblemer i forbindelse med tropiske storme og orkaner.

 

Hjemrejsen:

Fly og andre transportmidler bliver naturligvis aflyst hvis en storm er i området. Hvis dette skulle ske, og du ikke kan rejse hjem fra Punta Cana, er det luftfartsselskabets ansvar at få dig booket på et andet fly så snart vejret tillader, så du kan rejse hjem snarest muligt uden ekstra omkostninger.

Alle ressorter i Punta Cana har en ”force majeure” klausul i deres kontrakter med rejsebureauer, som fratager dem ethvert ansvar (samt ekstra omkostninger) i forbindelse natur- og vejrkatastrofer. Dette betyder fx, at hvis du må forlænge dit ophold, bliver det med al sandsynlighed for egen regning.

Din rejseforsikring vil sikkert kun dække, hvis udenrigsministeriet anbefaler evakuering af området og akut hjemrejse på grund af overhængende fare for naturkatastrofer. Dette skete fx da en orkan truede et område i Florida, USA, og myndighederne valgte at evakuere (www.forbrug.dk).

 

Vejrudsigten:

Hvis du vil tjekke vejret i Punta Cana i forbindelse med din rejse og eventuelle tropiske storme og orkaner, så er følgende hjemmesider ganske udemærkede:

National Hurricane Center http://www.nhc.noaa.gov/
The Weather Channel http://www.weather.com/weather/hurricanecentral/
Wunderground http://www.wunderground.com/hurricane/

Hvis du vil vide mere om, hvordan orkaner opstår, så tjek eventuelt DMIs hjemmeside http://www.dmi.dk/laer-om/temaer/vejr/vejrgudernes-hvirvlende-dans/tropiske-orkaner-lever-af-havet/

2 thoughts on “Orkansæson i Caribien

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s