4 trin til at bekæmpe jetlag

Den amerikanske journalist, Peter Greenberg, der er rejseredaktør for CBS News og i forbindelse med sit job flyver mere end 400,000 mil (ca. 6,437 kilometer) om året, giver via sin hjemmeside www.petergreenberg.com følgende råd til, hvordan man relativt enkelt kan bekæmpe jetlag.

4 trin til at bekæmpe jetlag

4 trin til at bekæmpe jetlag

Før du rejser:

For mange mennesker (heribland migselv) er det klart hårdest for kroppen at flyve fra vest til øst, fx fra Punta Cana tilbage til Danmark. Det er derfor yderst vigtigt at du forbereder dig på denne rejse ved at stå tidligt op og gå i seng lidt tidligere dagen før afrejsen. Prøv at planlægge din rejse, så du lander i Kastrup eller Billund tidligt på dagen, og så du har mulighed for at få en god nats søvn samme aften.

Det er også en god ide at sætte dit ur til dansk tid ved afrejse, så du allerede mentalt er forberedt på tidsændringerne og under din rejse kan indstille, hvornår du spiser, og hvornår du sover.

Sørg for at finde behageligt tøj frem til rejsen (der ikke strammer), som du kan holde ud at have på i mange timer, mens du sidder ned. Tag behagelige, flade sko på som du kan gå og løbe i og som er nemme at tage af og på, når du skal gennem sikkerhedskontrollen i lufthavnen. Pak eventuelt smykkerne ned i kufferten, så du heller ikke skal stå og bakse med det i lufthavnen.

4 trin til at bekæmpe jetlag

4 trin til at bekæmpe jetlag

Når du flyver:

Undgå at drikke alkohol på flyet, som oftest gør dig træt men uheldigvis giver dig en dårlig søvn.

Undgå kaffe og andre drikkevarer med koffein (fx sodavand, te, og lignende), da det kan tage flere dage før koffeinen er ude af kroppen. Undgå helt klart disse drikkevarer minimum 6 timer før sengetid.

Spis en proteinrig morgenmad samt frokost og sørg for at få kulhydrater til aftensmad, som øger mængden af stoffet Serotonin i hjernen og gør dig søvnig.

Når du ankommer på destinationen:

Hvis det stadig er lyst, når du ankommer på destinationen, så gå en tur og få lidt frisk luft. Det skulle hjælpe kroppens naturlige produktion af Melatonin, et hormon der dannes i hjernen og i øjets nethinde og fremkalder søvnighed.

Uanset hvilket tidspunkt på dagen du ankommer til din destination, så forsøg så vidt muligt at holde dig oppe indtil kl. 23 lokal tid. Hvis du bukker under og må tage en lur i løbet af eftermiddagen eller tidligt på aftenen, kan du, ifølge Peter Greenberg, risikere at være helt væk de næste 3 dage. Hold dig vågen og hold dig aktiv.

Den første nat får du med sikkerhed ikke en normal søvncyklus, men allerede den efterfølgende nat, skulle cyklussen igen være normal. Forsøg så vidt muligt at stå tidligt op om morgenen og gå i seng til normal tid om aftenen, hvis du har mulighed for det. Nogle mener, at det er kritisk at stå op klokken 7 om morgenen for at bekæmpe jetlag. Uanset om du står op klokken 6, 7, 8 eller 9, så sørg for at komme op forholdsvis tidligt og lav eventuelt lidt motion om morgenen for at få kroppen i gang.

Du er hvad du spiser:

Ifølge Greenberg, så er den bedste måde at bekæmpe den sult, som kan opstå på baggrund af jetlag simpelthen at sove ordentligt og drikke masser af vand. Han anbefaler desuden at man ikke spiser efter kl. 20, da det i så fald hæmmer søvnen senere på aftenen.

 

Adapteret fra artiklen ”The 4-Step Solution to Beating Jet Lag” fra www.petergreenberg.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s