Kunsten at give drikkepenge

Kunsten at give drikkepenge

Image

Kunsten at give drikkepenge

Når man er ude i verden, kan det nogle gange være problematisk at finde ud af kunsten at give drikkepenge. Hvem skal have drikkepenge? Hvornår og hvor meget skal man give? Dette er typisk de spørgsmål vi får fra danske turister, som rejser til Punta Cana på ferie.

Folk der arbejder i turistbranchen får typisk en forholdsvis lille basisløn, der suppleres med drikkepenge og kommissioner for salg af fx udflugter. Disse hårdtarbejdende folk er derfor vandt til at modtage og forventer oftest at få drikkepenge for deres service.

Hvis du vil være forberedt fra ankomsten, er det en god ide at sørge for at have små USD sedler med hjemmefra. Når du engang er ankommet kan du altid veksle eller hæve den lokale valuta (Dominikanske Pesos) i en hæveautomat. USD 1 svarer til ca. 40 Pesos.

Ankomst til lufthavnen:

Det hele begynder allerede ved ankomsten i lufthavnen. Her står de venlige piccoloer klar til at hjælpe dig med at finde og bære din bagage fra bagagebåndet, gennem lufthavnen og ud til bilen/bussen, der holder og venter på dig. Piccoloen forventer at få USD 1 per kuffert og gerne lidt mere, hvis din bagage er meget tung, eller hvis du har mange kufferter.

På ressortet:

Når du ankommer til dit ressort, så giv gerne chaufføren, der har kørt dig, lidt drikkepenge – især hvis han har kørt pænt, har været venlig og du generelt har været tilfreds med servicen. Det normale er ca. 10-15% af hvad turen har kostet, hvilket i de fleste tilfælde vil svare til ca. USD 5, hvis du har kørt fra Punta Cana lufthavnen til et af ressorterne i Punta Cana eller Bavaro (ca. inden for 10-30 minutter).

Når du ankommer til dit ressort eller hotel, vil du igen blive taget imod af en ny piccolo, som vil hjælpe dig med din bagage. Giv gerne USD 1 per kuffert, hvis piccoloen bringer bagagen ned på dit værelse.

Det er altid en god ide at give stuepigen drikkepenge enten i starten af dit ophold eller løbende undervejs. Drikkepenge på ca. USD 2 om dagen kan anbefales og lægges fx på sengen, så hun ikke undgår at se pengene.

Du vil helt sikkert få brug for hjælp fra conciergen på dit ressort under ferien – fx til at bestille bord på restauranterne eller lignende. Lidt drikkepenge på ca. USD 5-10 som tak for hjælpen kommmer du helt sikkert langt med, og du vil opleve, at der pludselig alligevel vil være plads på en restaurant, som tidligere var fyldt, eller at noget tilsvarende pludselig går fra at være umuligt til at være “no problem”.

Tjenere og bartendere, som giver dig god og venlig betjening, vil helt sikkert også blive meget glade for lidt drikkepenge. Du kan enten give en lidt større drikkepenge i starten af dit ophold (så husker de dig helt sikkert) eller give lidt mindre løbende.

På udflugt eller på golfbanen:

Skal du på en udflugt en eller nogle af dagene under ferien, kan det også anbefales at give drikkepenge til guiden på turen. Han/hun deler typisk med de andre (fx chaufføren eller andre guider). Har du haft en god tur, kan du sagtens give USD 2-3 for en halvdagsudflugt og USD 5 for en heldagsudflugt. Har du været på en privat udflugt med fx en privat chauffør og/eller guide, anbefales det at give lidt mere, ca. USD 10.

Spiller du golf og skal ud på en af de baner, hvor det er obligatorisk at have en caddie med på runden, vil der være en caddie-fee på ca. USD 25-30 for denne (typisk 1 caddie per golfbil med 2 personer). Derudover forventes der drikkepenge på ca. USD 15-20 per person, afhængig af, hvor tilfreds du har været, eller hvor godt du har spillet, og hvor godt dit humør er efter runden. Hvis du får renset og pudset dine golfkøller og jern efter runden, så giv gerne personen der gør dette USD 3-5.

På de lokale restauranter:

Tager du ud og spiser på en af byens lokale restauranter, skal du være opmærksom på, at der som hovedregel allerede er 10% drikkepenge inkluderet i regningen ifølge den dominikanske lov. Langt de fleste steder forventes det dog alligevel, at der bliver givet drikkepenge udover de 10%. Har du været tilfreds med servicen og maden, kan du sagtens lægge yderligere mellem 5-10% af regningen.

Det kan måske virke som om du dårligt kan gå 2 skridt uden af skulle smide om dig med drikkepenge til højre og venstre. Fortvivl ikke – hvis alt andet fejler og du alligevel kommer i tvivl, så gå efter dit humør. Har du været tilfreds med den service du har fået, og har du generelt intet at klage over, så viser du bedst dette ved at give et par dollars til dem, som har taget sig pænt af dig.

God ferie!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s