Vores haitianske gartner

I den Dominikanske Republik er det nogle steder meget normalt at have hus- og havehjælp. Her på Cocotal Golf & Country Club hvor Anders og jeg har vores hus med have betaler vi et fast månedligt beløb på USD 140 for vedligeholdelse af både fælles- og privatområder (vores have).

De mange gartnere som arbejder inden for området er med 99% sikkerhed allesammen Haitianere (det er mit gæt). Et par gange om året roteres de rundt, så de får nye arbejdsområder, og de haitianske gartnere vi har haft har altid været flinke. I øjeblikket har vi en gammel mand på 67 år fra Haiti. En stille og rolig gut der tøffer rundt i haven i sin grønne uniform og lange, sorte gummistøvler.

En morgen for et par måneder siden, da jeg sad og arbejdede ude på terassen, kom han og spurgte mig, om han måtte rydde ud i nogle store kaktusser som var vokset op foran terassen, så de skyggede for al udsigten over golfbanen og gjorde terassen meget mørk.

“Jo, selvfølgelig” var vist min kommentar, og så gik han ellers i gang. Han smed gummistøvlerne for at gå ind på terassen med bare fødder (!) og gik i krig med at skære kaktusserne ned med en stor machete kniv. Han havde ingen handsker på, og efter at han havde hevet og flået i kaktusbladene i et stykke tid, blev jeg nødt til at spørge ham, om det dog ikke gjorde ondt i hans hænder. Nej det gjorde det ikke, for det var han efterhånden så vandt til. Hmm.

Han var der i lang tid, så jeg tænkte, at jeg ville tilbyde ham et glas vand. Nej, det ville han ikke have.

Da han var færdig, gik han igang med at flytte rundt på et par planter, hvilket var helt i orden med mig. Han var der i et par timer og havde gjort et stort arbejde udover det sædvanlige, så Anders og jeg blev enige om at give ham lidt drikkepenge som tak for hjælpen. Vi gav ham 1000 pesos, hvilket svarer til ca. 150 kroner, og han stod næsten med tårer i øjnene.

Eftersom at alle, der arbejder inde på golfbanen, bliver tjekket af sikkerhedsvagterne ved porten, når de går hjem, er det rutine at skrive en seddel til dem, hvis man fx giver en gartner penge eller andre ting i gave. Hertil skulle jeg bruge hans ID kort for at kunne skrive hans navn og “personnummer”. Han hev sin gamle, slidte pung frem fra baglommen, åbnede den foran mig og rodede lidt rundt, så jeg tydeligt kunne se at han ingen penge havde på sig. Ikke engang en enkelt mønt. Der var kun nogle slidte papirer og så hans ID. Han hed Joseph Noel, men vi skulle bare kalde ham Noel.

Et par dage efter kom han igen. Efter vores første møde begyndte han at hilse entusiastisk, hver gang han så os. Vi snakkede lidt med ham og han spurgte så Anders, hvad vi skulle med den gamle gas grill, som stod ude i haven og havde stået der længe. Den var gået i stykker og nærmest rustet op, så den skulle egentlig bare smides ud (vi havde bare ikke lige fået taget os sammen til det). Anders sagde, at han da skulle være velkommen til at få den, hvis han mente, at han kunne bruge den.

Jeg skrev ham en ny seddel, hvorefter han oksede afsted med grillen. Et par dage efter så jeg ham igen og spurgte, om alt var okay med grillen. Nej, for en af vagterne ville ikke lade ham tage den med gennem porten, selvom han havde haft en seddel. Han skulle have en officiel tilladelse fra golfbanens administrationskontor, hvilket jeg skaffede til den efterfølgende dag.

Et par måneder senere så vi ham igen en morgen, da vi kom ud til bilen. Vi hilste på hinanden, og jeg spurgte, hvor han havde været henne, eftersom jeg ikke havde set ham i et stykke tid. Han havde været på ferie i sit hjemland Haiti. Han var der bl.a. da stormen Isaac blæste ind over Hispañiola og fortalte, at hele hans hus i Haiti var revet væk. Han var kommet til skade, da han havde fået noget ned over sig, og viste os et ar, han havde fået på halsen. “Men jeg er her igen,” sagde han så, smilede og ønskede os en god dag.

Image*Billedet er fra d. 26. september, 2012 af en anden gartner som kom og slog vores græsplæne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s